Jeśli tu dotarłeś, to możesz sobie pogratulować. Nie
wszystko musisz robić idealnie, żeby być szczęśliwym. Pamiętaj – Twoje szczęście
jest w Tobie i od Ciebie zależy, kiedy zaczniesz go doświadczać. Warunki
Twojego życia mogą być różne, ale Pan Bóg jest zawsze ten sam. I tylko On się
liczy. Do Niego wszyscy zdążamy. Zachęcam Cię, by jutro nie dać się wciągnąć
w wir przedświątecznego szaleństwa. Pomódl się trochę więcej niż zazwyczaj (odmów Koronkę za zmarłych - jest na stronie parafii w Modlitwach). Zadzwoń
do kogoś. Wypij kawę czy herbatę. I bądź szczęśliwy.
Poniżej piosenka.
A jeśli szukasz inspiracji na święta, to zrobię wyjątek specjalnie
dla Ciebie i podzielę się zakonnymi przepisami s. Bronisławy i s. Romualdy.
Chroń, jak oka w głowie. Starodawne, zakonne przepisy. Tradycja - dobra rzecz :)
Keks do czystych zup
Składniki:
25 dag margaryny
25 dag mąki
pszennej
5 jaj
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Szczypta
soli
10 dag
pieczarek
10 dag
szynki
1 cebula
Przygotowanie:
Ucieramy margarynę z żółtkami. Dajemy szczyptę soli.
Ucieramy na pulchną masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczarki
kroimy w plasterki, smażymy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki i
smażymy parę minut, dodajemy sól i pieprz. Po przestygnięciu, dajemy szynkę
pokrojoną w kwadraciki. Dodajemy do ciasta i mieszamy razem z ubitą pianą i
przekładamy do keksówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180). Pieczemy ok.
50 min.
Indyk w warzywach
Składniki:
½ kg piersi
indyka
2 marchewki
1 mała
pietruszka
1 mała i 1
duża cebula
por
½ selera
przyprawy:
liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, sól, pieprz , zioła prowansalskie
musztarda; przecier pomidorowy
Przygotowanie:
Mięso pokroić w poprzek w cienkie plastry, dobrze
przyprawić pieprzem, solą, przyprawami do mięs, każdy kawałek posmarować lekko
musztardą i odstawić na min. 12 godz. Następnie mięso ułożyć w garnku, dodać
małą cebulę, liść laurowy, ziele ang., kolendra i zalać ½ l wody; przykryć i gotować na małym ogniu ok. 30 min.
Na głębokiej patelni usmażyć cebulę i dodać starte na tarce jarzynowej
warzywa i dusić na wolnym ogniu ok. 30 min., nie dodawać wody, można dodać startego
świeżego ogórka (małego), przyprawić dopiero na koniec. Dodać 2 łyżki stołowe
przecieru i dobrze wymieszać.
Ciasto owocowe
7 jajek, kostka masła,
3 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
1,5 szklanki cukru,
1 kisiel,
1 puszka brzoskwiń, mandarynek
Żółtka, 3 łyżki cukru, masło, cukier waniliowy
wymieszać. Dodawać mąkę, proszek do pieczenia, wszystko zagnieść. ¾ ciasta
rozłożyć na blasze, resztę włożyć do lodówki. Ugotować kisiel (bez cukru).
Pokrojone i odsączone owoce rozłożyć na cieście. Ubić białka na sztywną pianę,
dodać 1,5 szklanki cukru. Dodać kisiel i wymieszać, wyłożyć na owoce. Na
wierzch ucierać resztę ciasta. Piec ok. 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoje Słowo. Niech Cię Pan prowadzi.