Ten tydzień poświęcony jest, jak zapewne pamiętasz, Twojej
relacji z innymi. Nie zawsze wszystko się udaje, ale warto próbować. Proponuję Ci
powrót do starych, sprawdzonych sposobów. Na najbliższą niedzielę zaproś kogoś
do siebie na popołudniową kawę/herbatę. Zrób to już dzisiaj, żeby Twój gość
poczuł się wyjątkowo i żebyście mogli razem zaplanować ten czas. A żeby dodać
tej chwili super wyjątkowości, zapraszam do przygotowania drobnych smakołyków.
Najpierw piosenka. Dzisiaj nietypowo. Jednak dobra piosenka (nawet jeśli napisana dla dzieci) niesie prawdę.
Najpierw piosenka. Dzisiaj nietypowo. Jednak dobra piosenka (nawet jeśli napisana dla dzieci) niesie prawdę.
Moje propozycje są
następujące:
1. Ciastka św. Hildegardy
Składniki:
0,5
kg mąki orkiszowej typ 500 lub 750
100
g mielonych migdałów
100
g cukru trzcinowego
15
g gałki muszkatołowej
15
g cynamonu
3
g goździków w proszku
1-2
jajka
120
g masła
szczypta
soli
odrobina
wody lub mleka
Przygotowanie:
Składniki
suche wymieszać, dodać masło i jajka - zagnieść wszystko razem w jednolitą
masę.
Rozwałkować,
wykrawać ciasteczka foremkami (np. pierniczkowymi) i piec w temperaturze 180°C
do 20 minut.
2. Tiramisu à
la moje (sprawdzony przepis, nieco zmodyfikowany)
Składniki:
• duża paczka podłużnych biszkoptów do tiramisu
• małe opakowanie serka mascarpone
• łyżka jogurtu naturalnego
• 2 jajka
• 3 łyżki cukru pudru
• szklanka espresso
• 50 ml likieru amaretto
• kakao
Wykonanie:
• Do żółtek wsypać 2
łyżki cukru pudru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać długo, przez
minimum 15 minut, aż masa będzie prawie biała). Dodać mascarpone i wymieszać
łyżką.
• Do białek dodać
szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę, a następnie połączyć z masą
mascarpone, dodać jogurt (gdyby masa była za słodka, dodać nieco więcej
jogurtu).
• Połowę biszkoptów
na moment zanurzać w kawie (z dodatkiem amaretto). Układać w pucharkach do
lodów lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć
połowę kremu i posypać przez sitko kakao. Ułożyć drugą warstwę powtarzając
nasączanie biszkoptów i układanie kremu.
• Deser włożyć na co
najmniej 5 godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypać
tiramisu resztą kakao. Deser podawać schłodzony.
3. Zaproś Gościa do kawiarni.
4. Kup ciastka w sklepie. W końcu masz budować
relację z ludźmi, a nie wygrywać Konkurs
talentów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoje Słowo. Niech Cię Pan prowadzi.